Door deelname aan het programma ontdek je competenties als inzicht, sociale vaardigheden, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen. Dit bereik je allemaal met activiteiten die jij zelf leuk vindt om te doen.
In 1956 werd The International Award for Young People opgericht, o.a. door de man van Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. The International Award draagt daar de naam The Duke of Edinburgh’s Award. Dit was de officiële titel van de man van Koningin Elizabeth II. Het doel van de Award is niet zoals bij vele andere programma’s om beter te worden dan een ander maar om boven jezelf uit te stijgen. Als deelnemer wordt er ingezet op drie verschillende onderdelen: sport, maatschappelijke betrokkenheid en talent. Per onderdeel is de deelnemer er ongeveer een uurtje per week aan kwijt. De duur van het onderdeel hangt af van het niveau waarop de jongere het programma doet. Dit kan zijn brons, zilver of goud. Als afsluiting van het programma vindt de expeditie plaats. Samen met een groep van vijf tot acht andere deelnemers leggen jongeren een expeditie af in een gebied in Nederland waar ze nog niet eerder zijn geweest. De meeste deelnemers vinden dit achteraf het leukste onderdeel. Na het behalen van de Award wordt er een mooie uitreiking georganiseerd. Tijdens het tienjarig jubileum was Koningin Maxima, toen nog Prinses, aanwezig bij de uitreiking. Vorig jaar was de Graaf van Wessex, beschermheer van de International Award, aanwezig.
Het Awardprogramma wordt aangeboden op verschillende middelbare scholen, jongerenwerk, de Scouting en op het Fontys. Daarnaast is het ook mogelijk om de Award via een individuele begeleider te volgen. Het bestuur van de Award Nederland wijst dan een begeleider voor de jongeren aan die het proces begeleidt. Voor de drie onderdelen sport, vrijwilligerswerk en talent staat een uur per week. Drie uur per week is goed te combineren met de studie, de vereniging en andere activiteiten. Het leuke is dat sommige activiteiten zelf in het programma te verwerken zijn. Met de juiste doelen is bijvoorbeeld actief lidmaatschap voor de JFV Nijmegen in te zetten bij maatschappelijke betrokkenheid. Voor het onderdeel talent is het mogelijk om je debat- of pleitvaardigheden te verbeteren. Alleen voor de expeditie zal de begeleider andere deelnemers zoeken om deze te volbrengen. De vaardigheden die zijn opgedaan met het Awardprogramma kunnen vervolgens worden ingezet tijdens de rest van de studie.
De Award is niet alleen goed voor de eigen ontwikkeling en mooie herinneringen, maar staat ook mooi op het CV. De Award staat voor talentontwikkeling en doorzettingsvermogen. De Award is een internationaal programma dat in het buitenland nog veel bekender is dan in Nederland. Zeker wanneer de ambities buiten Nederland liggen. In Nederland wordt de International Award ook steeds bekender. Een vermelding van de Award op het CV valt op bij recruiters. Tijdens de sollicitatie wordt hier bijna altijd op teruggekomen, weten wij uit ervaring. Het Awardprogramma is iedere scholier en student die iets naast de studie wil doen en die vooral 'echt' iets wil betekenen voor de samenleving, aan te raden!
'Samenwerken om verschillen te overbruggen is een belangrijke waarde. Bij de internationale events voel je dat ook heel duidelijk. Alle landen steken het programma op hun eigen manier in elkaar, iedereen heeft zijn eigen cultuur, maar toch geeft iedereen invulling aan dezelfde waarden. Dat uitgangspunt is overal hetzelfde.'
Lees verder Alle verhalenGeen nieuwsberichten gevonden