Award

Door deelname aan het programma verkrijgen jongeren competenties als inzicht, sociale vaardigheden, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen. Dit bereik je allemaal met activiteiten die je zelf leuk vindt om te doen.

De Award

In 1956 werd The International Award for Young People opgericht in het Verenigd Koninkrijk. Een van de oprichters was de man van Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. The International Award draagt daar de naam The Duke of Edinburgh’s Award, naar de titel van de man van Koningin Elizabeth. Het doel van de Award is om jongeren boven zichzelf uit te laten stijgen. Dit in tegenstelling tot veel andere programma’s waarbij de bedoeling is dat jongeren beter worden dan een ander. Deelnemers zetten zich in op drie verschillende onderdelen: sport, maatschappelijke betrokkenheid en talent. Per onderdeel spendeert de deelnemer ongeveer een uur per week. De duur van het onderdeel hangt af van het niveau waarop het programma wordt gedaan. Dit kan zijn brons, zilver of goud. Als afsluiting van het programma vindt de expeditie plaats. Samen met een groep van vijf tot acht andere deelnemers leg je een expeditie af in een gebied in Nederland waar je nog niet eerder bent geweest. De meeste deelnemers vinden dit achteraf het leukste onderdeel. Na het behalen van de Award wordt er een mooie uitreiking georganiseerd. Tijdens het tienjarig jubileum was Koningin Maxima, toen nog Prinses, aanwezig bij de uitreiking. Vorig jaar was Prins Edward, Graaf van Wessex en beschermheer van de International Award aanwezig.

 

Het Awardprogramma naast de studie

Het Awardprogramma wordt aangeboden op middelbare scholen, jongerenwerk, de Scouting en op het Fontys. Daarnaast is het ook mogelijk om de Award via een individuele begeleider te volgen. Het bestuur van de Award Nederland wijst dan een begeleider aan die het proces begeleidt. Voor de drie onderdelen sport, vrijwilligerswerk en talent staat een uur per week. Drie uur per week is makkelijk te combineren met de studie, de vereniging en andere activiteiten. Het leuke is dat sommige activiteiten zelf in het programma te verwerken zijn. Met de juiste doelen is actief lidmaatschap voor de JFV Nijmegen in te zetten bij maatschappelijke betrokkenheid. Voor het onderdeel talent is het mogelijk om je debat- of pleitvaardigheden te verbeteren. Alleen voor de expeditie zal de begeleider andere deelnemers zoeken om deze te volbrengen. De vaardigheden die zijn opgedaan met het Awardprogramma kunnen vervolgens worden ingezet tijdens de rest van de studie.

Vrijwilliger voor Award

Naast deelnemen aan het Awardprogramma is het ook mogelijk om vrijwilliger te worden voor de Award. Om de Award aan zo veel mogelijk jongeren in Nederland aan te bieden, zijn er vrijwilligers nodig op verschillende terreinen. Zo zijn er expeditiebeoordelaars nodig om de jongeren op een veilige en verantwoorde manier op expeditie te laten gaan. Ook is het mogelijk om zelf Awardbegeleider te worden. Je helpt zo andere jongeren om het programma te voltooien.

De Award op jouw CV

De Award is niet alleen goed voor jouw eigen ontwikkeling en mooie herinneringen, maar staat ook mooi op jouw CV. De Award staat voor talentontwikkeling en doorzettingsvermogen. De Award is een internationaal programma dat in het buitenland nog veel bekender is dan in Nederland. Zeker wanneer de ambities buiten Nederland liggen. In Nederland wordt de International Award ook steeds bekender. Een vermelding van de Award op het CV valt op bij recruiters. Tijdens de sollicitatie, leert de ervaring, wordt hier bijna altijd op teruggekomen. Het Awardprogramma is iedere scholier en student die iets naast de studie wil doen, aan te raden!

 

Awardverhalen

Ik ben in Wales en Kenia geweest en daar heb ik zoveel waardevolle lessen geleerd. / Eerlijk is eerlijk, ik ben als tiener begonnen met de Award omdat de expedities me heel gaaf leken. Dat was voor mij de doorslaggevende factor.

Chris Meeuwsen Gouden Award houder

Eerlijk is eerlijk, ik ben als tiener begonnen met de Award omdat de expedities me heel gaaf leken. Dat was voor mij de doorslaggevende factor.

Lees verder Alle verhalen

Awardnieuws

Geen nieuwsberichten gevonden