Award

Award Nederland rouwt om verlies oprichter Prins Philip

Als wereldwijde Award familie zijn wij diep geraakt door het overlijden van onze oprichter, ZKH Prins Philip, hertog van Edinburgh. De Britse prins, echtgenoot van koningin Elizabeth, overleed op 99-jarige leeftijd. Prins Philip was de oprichter en beschermheer van The Duke of Edinburg International Award for Young People. “De Award verliest vandaag een inspirerende ambassadeur voor de jeugd”, zegt Patricia de Ruijter, directeur van De Award Nederland. 

Het programma van de Award draait in ruim 130 landen. Ook internationaal wordt er bij alle Award-organisaties bedroefd gereageerd op het overlijden van Prins Philip. “De passie en toewijding van Prins Philip voor het werk van de Award en de ontwikkeling van jongeren bleef tot het einde, en hij bleef betrokken bij de activiteiten van de Award", zegt John May, secretaris generaal op het Britse hoofdkantoor van The Duke of Edinburgh's International Award. “Zijn vastberadenheid, energie en enthousiasme zullen ontzettend worden gemist.”  

“ZKH de hertog van Edinburgh laat ons niet alleen achter met de herinnering aan de man, maar ook met een erfenis. En de Award is zijn levende gedenkteken. Zijne Koninklijke Hoogheid heeft zijn levenswerk beïnvloed en tot grote hoogten gebracht. We zijn hem allemaal enorm dankbaar,” zegt ook Lord Boateng voorzitter van de internationale Raad van De Award. 

De wereldwijde Award-familie zal er met toewijding voor zorgen dat de erfenis van de Hertog van Edinburgh zal blijven groeien. “Wij zullen ons met evenveel enthousiasme blijven inzetten voor de jeugd", zegt Patricia de Ruijter. “Wij zullen jonge mensen blijven uitdagen om het beste uit zichzelf te halen.” 

De absolute toewijding van de Hertog van Edinburgh begon in 1956, toen de Duke of Edinburgh’s Award, in Nederland bekend als de International Award for Young People, op werd gericht. In eerste instantie ontwikkeld als een ‘toolkit voor het leven’ voor Britse jonge mannen; binnen 18 maanden was de Award ook voor jonge vrouwen beschikbaar. De Award bleef groeien, en tegen het begin van de jaren ’70 zat de organisatie in meer dan 30 landen. Dit tot groot genoegen van de prins. “Toen de eerste proefronde van de Award startte in 1942, wist niemand precies wat er zou gaan gebeuren. Het was een onmiddellijk succes, en de Award is sindsdien wereldwijd blijven uitbreiden en groeien”, zo vertelde de prins ooit.

Van het begin af aan was Zijne Koninklijke Hoogheid actief betrokken bij de Award en zijn werk met jongeren wereldwijd.

De Award is nu een wereldwijde hoeksteen van non-formele educatie en leren, met meer dan een miljoen deelnemers, in meer dan 130 landen en gebieden. Meer dan 60 jaar hebben miljoenen jongeren meegedaan en Awards ontvangen, met miljoenen meer die direct en indirect geprofiteerd hebben van de impact van de Award wereldwijd.

The International Award for Young People bestaat inmiddels 26 jaar in Nederland, met meer dan 40 deelnemende scholen en rond 2000 deelnemende jongeren.

De Award: een korte geschiedenis

De tijdlijn hieronder schetst het verloop van de Award, en op welke manieren de Hertog van Edinburgh erbij betrokken was sinds de oprichting in 1956 tot aan het 60-jarig jubileum in 2016.

Awardnieuws

Geen nieuwsberichten gevonden